Tagarchief: papierformaten

Waarom hebben papierverkopers bij papiermaat.nl zulke rare vakuitdrukkingen, zoals A4?

Goed, iedereen heeft een printer in huis. Daar ligt een pak papier naast en daar staat met hele grote letters A4 op.

Maar hoe werkt dat eigenlijk, waarom hebben papier maten die rare benamingen en vooral, waar staat dat nummer 4 voor?

De reden voor het aangeven van de maat met een letter en cijfers 0 tot en met 8 aan papier is helaas langzamerhand uit ons leven aan het verdwijnen. Want we hebben ook bijna allemaal een PC, laptop of een tablet in huis, of vaker nog alle drie. De krant lezen doen we op een tablet want een echte, papieren krant is onhandig groot, een krantenpagina heeft papier maat A1. Een dubbele pagina is dus A0. Erg groot en niet makkelijk in gebruik.

Dus brengen de modernere kranten hun bladen uit op een wat handiger formaat, half zo groot. En de maat van de kleinere krantenpagina is, ja hoor A2. Vouw je zo een pagina dubbel dan heet de maat A3, en nog eens dubbel is, net zo groot als een vel in het pak printer papier naast je printer, A4.

Veel maten zijn binnen Europa en zelfs wereldwijd afgesproken, een A4tje kun je dus gewoon bestellen bij maatmeten.nl of in de winkel in Duitsland, Frankrijk of Engeland.
Maar in de Verenigde Staten, Canada en Mexico zijn weer andere formaten in omloop, dus probeer daar geen pak 80 grams A4tjes te bestellen. De wat zuidelijker gelegen Amerikaanse landen hebben meestal wel het ISO systeem overgenomen.

De basis voor deze maatgeving is A0, een vierkante meter papier. Daar komt het andere nummer op uw pak printer papier naar voren, een blad van een vierkante meter daarvan weegt precies 80 gram. Een vel papier van 841 bij 1,189 millimeter, reken het maar even uit, een vierkante meter. Gaan we nog even door met rekenen dan ontdekken we dat een vel A4-80 grams papier dus 5 gram weegt.

Meer info opĀ http://www.maatmeten.nl/